Konserten i Washington D.C. 1964

Billettstubb
Da the Beatles for første gang kom til USA i 1964, først og fremst for å opptre på Ed Sullivan Show på TV-sendinger fra New York den 9. februar, 1964, fant de også tid til å spille tre konserter. Den første av disse konsertene - og deres første i USA - fant sted i Washington, D.C. på Washington Coliseum den 11. februar.
Beatles på scenen under Washingtonkonserten

Washington Coliseum var en innendørsarena hvor basketballag, både profesjonelle og collegelag pleide å spille. Arenaen var bygget i 1941 og het først Uline Arena, den gangen var det hockeykamper som ble spilt her. Navneskiftet til Washington Coliseum skjedde i 1959. Maksimumskapasiteten var på rundt 7000 publikummere. Bygningen står fremdeles i nærheten av togstasjonen, men i dag er den et innendørs parkeringshus. Imidlertid er den en bevaringsverdig bygning, noe som er bestemt av D.C. Historic Preservation Review Board, og det er meningen at den skal nyutvikles. På sekstitallet huset den en rekke musikalske opptredener og konserter, og en av disse kjenner vi godt til.

George, John i bakgrunnen
De andre konsertopptredenene Beatles gjorde i løpet av deres første visitt i USA fant sted dagen etter, i New York Citys Carnegie Hall den 12. februar. I New York var det to konserter, den ene etter den andre, men i Washington hadde de kun en konsert. Men det som spesielt skiller ut Washingtonkonserten er at den ble filmet i svart/hvitt av CBS etter tillatelse fra, og avtale med Beatlesmanager Brian Epstein. Denne filmede versjonen av konserten ble i ettertid satt sammen til en pakke sammen med to andre konserter, med Lesley Gore og the Beach Boys, og denne konsertfilmen ble simultankringkastet til utvalgte kinoer i USA flere uker senere. Konserten har også figurert på diverse undergrunnsutgivelser. På sekstitallet dreide dette seg om smalfilmer som kunne bestilles via avisannonser og på åttitallet begynte de samme filmene å dukke opp på diverse videokassetter. På nittitallet var det DVD som gjaldt, og også her har bootleggere og aktører på det grå markedet solgt filmopptaket fra denne konserten i varierende kvaliteter. Mer om konsertfilmen senere. Først skal vi se på selve konserten til the Beatles i Washington.

Beatleskonserten

Konserten den 11. februar 1964 på Washington Coliseum, fant sted i løpet av en kald og snøfylt kveld. Den var den første konserten i USA etter at de hadde opptrådt på Ed Sullivan Show.
Ringo var konsertens store helt
Gruppen hadde ankommet Washington tidligere samme dag med toget fra New York. Med på lasset var en rekke pressefolk, journalister og fotografer, samt filmmakerne Albert og David Maysles. Disse to dokumenterte hele Beatles' USA-visitt med håndholdt kamera fra gruppa landet på Kennedyflyplassen og til de forlot USA. Før konserten den kvelden holdt Beatles også en kort pressekonferanse.
Da konserten startet, var det til en utsolgt arena, kapasiteten var sprengt da det var 8000 fans tilstede, ifølge en rapport. Før the Beatles skulle spille var det oppvarmingsartister. Til tross for at det var meningen at minst tre grupper skulle være oppvarmere den kvelden, inkludert jentegruppa The Chiffons, og også Tommy Roe og The Caravelles – hindret en snøstorm på østkysten The Chiffons fra å komme seg til Washington. Men Tommy Roe var i hvert fall der, og han fremførte tre sanger, “Sheila”, “Everybody” og “Carol.” Også på plakaten den kvelden sto Jay & The Americans, The Righteous Brothers, og The Caravelles. Oppvarmingsartistene var ganske gode, ifølge fans som var til stede. Men da Beatles kom på scenen eksploderte det hele, med skrikende jenter og det lynte i blitz fra fotoapparatene. De spilte i nesten en time. På grunn av opplegget på Coliseum, sto Beatles på en scene som nærmest minnet om en boksering, med publikum i en ring rundt seg. Derfor valgte de å vende seg mot forskjellige deler av publikum etter hvert, noe som medførte at de måtte flytte utstyret sitt rundt på scenen for hver gang de skulle snu seg mot en ny del av publikum. Ringo sitt trommesett sto på en roterende plattform, men den måtte dreies rundt for hånd, noe han også selv hjalp til med. Ellers var det gruppas trofaste håndlanger, "big" Mal Evans som sto for rigging og annet manuelt arbeid.
En del av publikum måtte tidvis se Beatles bakfra

Settliste

Washington, D.C. februar 1964

Roll Over Beethoven
From Me To You
I Saw Her Standing There
This Boy
All My Loving
I Wanna Be Your Man
Please Please Me
Till There Was You
She Loves You
I Want To Hold Your Hand
Twist And Shout
Long Tall Sally

I 2014 dukket det opp en hel del fargebilder fra denne konserten.

Enkelte Beatleskjennere og musikkritikere ser på konserten i Washington som et enestående evenement i Beatleshistorien, spesielt fordi den fanget gruppens nye og opprømte opptreden for første gang med et levende amerikansk publikum - "det store markedet".

En karakteristisk oransj farge dominerte scenegulvet
Musikkritikeren Richie Unterberger skriver:
“…her er de tidlige Beatles i toppform på sin beste konsert. De er mer synlig begeistret, faktisk nærmest overveldet av publikums entusiasme her enn noen gang før eller siden. Til tross for noe som for amerikanerne opplevdes som en kometkarriere, hadde de i flere år vært en hardt arbeidende gruppe hvis vei til toppen hadde vært en lang klatretur. Flere år med konstant jobbing og mange tilbakeslag på veien hadde det vært, og for bare kort tid siden så det ikke ut til at de skulle få noen inngang til det amerikanske markedet til tross for at de var superstjerner i Storbritannia. Dette var pokalen, og selv om gruppen skulle bli lei av turnélivet foran skrikende tenåringer i løpet av et par år, så virket det på Washingtonkonserten som om de nesten koste seg mer enn sine beundrere….”
This Boy

Alle som ser denne konsertfilmen vil kunne si seg enig i dette. Maken til spilleglede og entusiasme er sjelden å se, og gruppa gjør en solid innsats, spesielt Ringo.
For en gangs skyld er det George Harrison som får lov til å åpne ballet, med sin versjon av "Roll Over Beethoven". Han er uheldig med mikrofonen, men svitsjer kjapt over til Pauls mikrofon som virker. Det blir gjort et nummer av "Please Please Me", som jo hadde vært gruppas første førsteplass i England, men som ikke hadde gjort noe inntrykk på det amerikanske markedet før nå. Den var debutsinglen til Beatles i USA og ble utgitt av det lille selskapet Vee Jay som tidligere kun hadde solgt i overkant av 7000 eksemplarer av den, men i kjølvannet av suksessen til "I Want To Hold Your Hand" hadde den nå nyutgitte singlen krøpet oppover på Billboards Hot 100 og endte til slutt på en tredjeplass.
Etter konserten var gruppen invitert til et maskeradeball på den britiske ambassaden i hovedstaden. Rapportene sier at Storbritannias statsminister Sir Alec Douglas-Home bestemte seg for ikke å delta på ballet, i frykt for at gruppa ville ta oppmerksomheten vekk fra ham.
I løpet av festen klippet en uidentifisert kvinne en lokk fra håret til Ringo uten tillatelse. Etter dette hadde gruppa fått nok av de "siviliserte" ambassadegjestene og returnerte til sine rom på Shoreham Hotel. Tommy Roe ser tilbake på kvelden som “kaotisk”, og kommenterte at det var mange agenter og kjendiser som forsøkte å komme i nærheten av the fab four.  Roe hadde vært på turné i U.K. året i forveien og the Beatles var en av gruppene som var med på den turnéen.
I Washington ble Roe invitert til the Beatles’ suite på Shoreham Hotel senere den kvelden av Brian Epstein, og da dette ble kjent ble Roe snart overfalt av venner og kollegaer som “ville ha meg til å ta de med og hilse på gutta…” Men besøkende til Beatles’ suite den kvelden var svært begrenset, og Roe var bare kjapt innom for å takke dem for at han hadde fått varme opp for dem. “Jeg husker at suiten deres var fullpakket med pressefolk og fotografer som drev og intervjuet dem…”

Dagen etter hadde den amerikanske presidenten Lyndon B. Johnson et møte med den britiske statsministeren Sir Alec Douglas-Home i det hvite hus, der presidenten ifølge avisene hadde sagt om the Beatles: “Jeg liker forhåndstroppen din. Men synes du ikke de trenger å klippe seg?” Den dagen dro Beatles tilbake til New York med toget for å opptre på Carnegie Hall-konsertene – to 25-minutters forestillinger for 2900 fans på hver av konsertene.

Et bilde fra Washingtonkonserten ble benyttet på LPen "Beatles in Italy"

Telefonoverførte kino-konserter

Omtrent en måned senere, medio mars 1964 ble CBS-filmen av Beatles’ konsert i Washington – sammen med andre konsertfilmer med Beach Boys og Lesley Gore – vist på utvalgte kinoer i USA og Canada. Reklamekampanjen sa: “The Beatles: Direct From Their First American Concert” - og denne til sammen 90 minutter lange filmen ble overført via telefonlinjene i fire separate visninger - to per dag - helga den 14. og 15. mars 1964. "Streaming" fra en forgangen tid.

Reklame for kinoforestillingen

Den første runden med disse kinoforestillingen fant altså sted lørdag 14. mars 1964, og blant kinostedene den dagen var for eksempel: Stanley Theater i Pittsburgh, Pennsylvania; Hippodrome Theater i Cleveland, Ohio; El Monte Legion Stadium i El Monte, California; Public Auditorium i Portland, Oregon; Village Theater i Westwood, California; og mange flere.
Påfølgende dag, søndag den 15. mars ble showet igjen sendt ut til en mengde steder, inkludert: Norva Theater i Norfolk, Virginia; Lake Theater i Oak Park, Illinois; Fox Theater i San Jose, California; og også på åstedet for den opprinnelige konserten, i Washington, D.C. på Coliseum.
I Albany, New York var det tre forestillinger den helgen på Palace Theater. I Indianapolis, Indiana, mottok Lyric Theater showet begge dagene, dette gjorde også storskjermen på State Fair Coliseum i Dallas, Texas.
Ringo i aksjon.
Det totale publikumstallet for disse spesielle visningene av konsertfilmen med Beatles var forventet å bli i overkant av 500 000. Mer enn 100 kinoer i USA og Canada viste forestillingen. Promotørene - identifisert i reklamekampanjen som the National General Corporation, eller deres filial, Theater Color Vision - tjente millioner. Et estimat fra 1964 regner med en inntekt på rundt 4 millioner dollar, i dagens penger tilsvarer dette 30 millioner dollar. Denne Beatleskonserten var første gang en slik "streaming"-løsning ble benyttet for en rockekonsert, opplegget hadde inntil da kun vært brukt for å direktesende viktige mesterskap i boksing.
Utdrag fra filmen har dukket opp på mange videosamlinger, inklusive The Beatles Anthology og The Beatles' first U.S. Visit (tre sanger). På Beatles Anthology ble det også spleiset inn noen amatørfilmklipp i farger innimellom. Den versjonen av filmen som ble benyttet som kilde i Anthology TV-serien hadde manglet avslutningssangen "Long Tall Sally", men Apple fikk tak i en videofilm med denne manglende sangen etter at programserien var ferdig klippet, og denne ble sendt til TV-stasjoner verden over for å forhåndsreklamere for Anthology-serien. Blant annet viste dansk TV denne sangen i et oppvarmingsprogram som ble sendt før Anthologyserien gikk på lufta. På The Beatles' First U.S. Visit ble det også benyttet noe fra brødrene Maysles håndholdte filmopptak fra den samme konserten, blant annet klippet der vi kan se en stolt Brian Epstein blant publikum.

Mastertape på auksjon

I 2005 ble en mastertape av CBS filmen fra Washingtonkonserten auksjonert ut av firmaet “It’s Only Rock and Roll”. Tilslaget gikk til en anonym budgiver, og for en ukjent pris.
På nettstedets beskrivelse av denne mastertapen leser vi: “. . . en rekke lavkvalitets kinescope bånd er overført til videoversjoner av konserten har sirkulert på bootlegs, importfilmer og nylig også på en kommersielt utgitt DVD. Disse versjone mangler innannonseringen fra scenen og film av the Beatles som løper gjennom publikum på vei til scenen. I tilleg slutter disse dårlige versjonene midt i ‘Twist & Shout,’ og finalen med ‘Long Tall Sally’ og at Beatles forlater scenen er ikke med. Selv de utdragene som ble sett av millioner på Beatles Anthology TV-serien var ganske langt unna det som publikum kunne se på sin lokale kino i mars 1964.” Nettstedet sier også i sin beskrivelse av båndet at : “Vi kan ugjenkallelig si at det eksisterer ikke noen som helst annen videofilmet Beatleskonsert som kan nærme seg den kvaliteten på opptredenen av the Beatles på Washington Coliseum.”

“Tapt” Beach Boys

Det ser også ut til å eksistere et filmutdrag fra Beach Boys’ del av denne kinoseansen, som i senere år har vært markedsført som en separat DVD. DVDen tilbyr 22 minutter av Beach Boys' forestilling, beskrevet i markedsføringen som en “lenge tapt konsertvideo” som ikke har vært tilgjengelig før nå. Denne Beach Boys’ opptredenen – som var spleiset sammen med Beatles sin Washingtonkonsert i forbindelse med kinoforestillingene i mars 1964, sammen med Lesley Gore-konserten - hadde opprinnelig blitt videofilmet av NBC-TV i Burbank, California. Begge disse opptredenene var en del av en separat konsert som ble holdt i Los Angeles sent i januar 1964 av L.A. disc jockey Roger Christian. Men etter at kinoforestillingene i mars 1964 hadde funnet sted ble Beach Boys delen liggende nesten usett i flere tiår. Så i 1998, ifølge en av kildene, gjenoppdaget man Beach Boys-segmentet, eller en versjon av dette, og begynte å selge det på DVD i juni 1999. “Beach Boys fans vil bli behagelig overrasket av kvaliteten på det digitalt remastrede bildet og lyden” heter det i en anmeldelse av “The Lost Concert.” Den fanget også Beach Boys i deres tidlige dager, mens Brian Wilson sto foran, senere holdt han seg unna turnéene til gruppa. DVDen viser også publikum her og der, noe som gir oss innblikk i hvordan tenåringene reagerte i surfemusikkens æra, ifølge en annen beskrivelse. Blant sangene på denne DVDen er: “Fun Fun Fun,” “Little Deuce Coupe,” “Surfer Girl,” “Surfin’ USA,” “Shut Down,” “In My Room,” og andre.

iTunes video

Roll Over Beethoven.
Sent i 2010 begynte det å ryktes enkelte steder at det hadde dukket opp en høykvalitetsvideo av 1964-konserten til Beatles i Washington, D.C. Spekulasjonene gikk i at det måtte dreie seg om mastertapen fra 1964, eller en dubb av denne. I november 2010 annonserte Apple, Inc. sin iTunes-avdeling at de skulle begynne å selge musikk med The Beatles – singler, albumer, og en spesiell boks, blant annet. Denne “Beatles Box Set” – som iTunes på den tiden solgte for $149.00 – inkluderte 13 remastrede studioalbumer med Beatles. Men boksen inneholdt også noe annet: Konsertfilmen fra 1964 i Washington Coliseum med the Beatles. iTunes kunne rapportere at de hadde verdensomspennende enerett på filmen. Som et ledd i reklamekampanjen lot Apple også det store publikum få ta del av filmen, idet de streamet den gratis fra sitt nettsted i november og desember 2010.

Så, i desember 2010 kom det en annen nyhetsrapport om at denne “usett-siden-1964″ kinoforestillingen – komplett med Beach Boys og Lesely Gore segmentene, Roger Christians introduksjoner, og the Beatles’ “Long Tall Sally” konsertsegment – skulle vises på en spesiell kinoforestilling på American Cinematheque Egyptian Theater i Hollywood den 11. februar, 2011. Vertskap for denne seansen skulle være: Alan Boyd, regissør av dokumentaren Endless Harmony: The Beach Boys Story; Domenic Priore, forfatteren av Riot on Sunset Strip: Rock ’n’ Roll’s Last Stand in Hollywood; og Ron Furmanek, en rock ‘n roll filmarkivist. “Dette vil være første gang at HELE denne produksjonen vil bli vist siden de to dagene den ble kringkastet som en nasjonal kinovisning…”, sto det i annonseringen, og markedsføreren la til: “Våre testvisninger etterlot oss fortryllet, som om vi skulle ha sett The Beatles i levende live… så bra er det.” Dette ser nesten ut til å ha vært en engangsforeteelse, for vi har ikke hørt at denne forestillingen har blitt satt opp på noen andre kinoer senere.

Stoppet dokumentar

Poster for dokumentarfilmen som ble stoppet av Apple
En dokumentarfilm med tittelen "The Beatles The Lost Concert" var planlagt vist på amerikanske kinoer i 17. og 22. mai 2012. Filmen skulle inkludere hele Washington D.C. konserten fra 1964 (komplett og remastret) samt intervjuer med forskjellige folk, inkludert kjente musikere og slektninger av Beatles. Den hadde imidlertid ikke blitt klarert av verken Apple eller The Beatles, så den har blitt stoppet fra visning. Vi gjetter på at selskapet bak denne filmen har kjøpt den gamle filmkontrakten fra 1964, og satset på at denne fortsatt gjaldt. Det gjenstår å se hvordan utfallet av denne rettsstvisten blir. Selskapet har nå saksøkt Apple for tapte inntekter, så får vi vel se hvem som har råd til de beste advokatene eller no'.

Jubileumskonsert

"Beatlemania Now" gjenskapte Beatleskonserten i Washington D.C.
11. februar 2014, på femtiårsdagen for Beatleskonserten, ble det avholdt en jubileumskonsert på åstedet, Washington Coliseum. Selv om stedet nå var et parkeringshus, hadde de fått lagd seg en scene og det ble satt inn varmeovner inne og portable toaletter ute. Et Beatles coverband ved navn "Beatlemania Now" entret scenen på nøyaktig samme klokkeslett som the Beatles femti år tidligere, og spilte akkurat de samme sangene. Til overmål hadde de fått med seg Tommy Roe som oppvarmingsartist igjen.