07 oktober 2016

Veras Vindu

Utgaven på NRKs nett-TV har bedre farger enn den vi fikk på "1" i fjor.
Hurra for NRKs arkivprosjekt der de digitaliserer gamle bånd og tilgjengeliggjør dette i deres nett-TV-løsning! Her er et program fra 1987 der programleder Vera Kvaal dypdykker i arkivene etter "gamle" musikkvideoer, og hun starter med den gangen 20-årsjubilanten Penny Lane!

Dessverre presenteres programmet i falskt 16:9 aspekt, "optimert" for dagens TV-skjermer, men her har videoen (i motsetning til versjonen på fjorårets "1") de opprinnelige fargene og er slik den opprinnelig var klippet sammen. Vi lurer på om dette er den samme videoen som NRK viste i 1967 (også tilgjengelig på Nett-TV), da i svart hvitt i programmet "Som De Vil".

Her er den utgaven vi fikk på "1" i fjor.
Da Apple skulle restaurere sine gamle musikkvideoer for utgivelse på de nye "1" og "1+" i fjor, var det en film som manglet i deres arkiver: Penny Lane. En amerikansk filmarkivist skaffet imidlertid til veie en kopi av filmen som hadde blitt tatt vare på av en ansatt i TV-selskapet ABC, som hadde vist filmen i USA. Hans kopi var fin med tanke på detaljrikhet i bildet, men fargene var det verre med. Fargene du ser på Penny Lane på den offisielle utgivelsen er derfor restaurert tilbake, dels ved rett og slett å fargelegge. I tillegg har Apple klippet inn scener i filmen som ikke var der opprinnelig. På NRKs nett-TV kan du se filmen slik den fremsto i 1987.

Lenker:
Som De Vil, 25/3 1967 (Penny Lane debuterer på NRK TV)
Veras Vindu mot Pop og Rock 23/4 1987 (Vera graver frem filmen igjen)
Den offisielle videosamlingen "1+" (Blu-ray utgave)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar