Til deg som vurderer salg

Norskpresset single: She Loves You / I'll Get You fra 1963.
Vi får fra tid til annen spørsmål fra folk som sitter på en del gamle Beatlesplater og som vurderer å forsøke å selge disse. På denne siden legger vi derfor ut litt tips angående dette.

Disse tipsene gis på generelt grunnlag. En plate har i utgangspunktet en maksverdi som er hva den mest rike og gærne samleren er villig til å betale for den. Kanskje han kun mangler den ene platen for å ha komplett samling? Og hvis penger ikke betyr noe for ham/henne, så gir han kanskje 10 000 kr for en plate, som ellers ikke er så dyr når den dukker opp til salgs andre steder.

Definisjoner:
Singleplater er vinylplater som generelt inneholder en sang på hver plateside og hvor diameter på platen er 7 tommer og hastigheten platen skal spilles på er 45 runder i minuttet.
EP-plater har samme størrelse som singleplater men har som regel to sanger per plateside.
LP-plater måler 12 tommer i diameter og inneholder gjerne 10-14 sanger til sammen på de to platesidene, som avspilles på 33 og 1/3 runde per minutt på platetallerkenen.

I tillegg finner vi ordet album som som regel betyr en LP, vi har maxi-single som er en single med samme størrelse som en LP, og vi har plater som har en diameter på 10 tommer, og disse kan være enten album eller single, avhengig av antall sanger det er på dem.

Vinyler er et nyord som ikke sier noe som helst om format annet enn at platematerialet er plast av typen vinyl. Misbrukes hyppig.

Mange tror at hvis man arver Beatlesplater fra en slektning, så sitter man på en gullgruve. Beatles er den gruppen som har solgt flest plater i verden, så Beatlesplater er generelt ikke sjeldne. En plates verdi bestemmes av to faktorer: sjeldenhet og etterspørsel. Og når en plate er både sjelden og etterspurt, så blir den som regel dyr. En annen faktor er selvsagt platens tilstand. Og da regner man både med selve vinylplaten, omslaget, innerposen og eventuelle ting som medfulgte platen da den var ny, så som klistremerker og plakater. Når det gjelder Beatles, så er de meget etterspurt - fordi mange av de som samler på plater samler på Beatles. Det finnes også Beatlesplater som er sjeldne. Et godt eksempel på en sjelden (og derfor dyr) Beatles-LP er "The Beatles Hottest Hits". Den kom ut i Danmark i 1965 og har et bildeomslag som er unikt:

The Beatles' Hottest Hits (Danmark 1965). 
Denne platen ryktes det at kun ble presset opp i ca 3000 eksemplarer, noe som har bidratt til at den er dyr i anskaffelse i dag. I tillegg er den ettertraktet på grunn av omslagsbildet, som ikke er benyttet på noen annen Beatles-LP. Bildet er tatt i forbindelse med Beatles' juleshow i 1964, hvor de ikke bare spilte konsert men også deltok i sketsjer, derav kostymene. Anorakkene bringer jo tanken over på eskimoer, de kommer jo fra Grønland og det er jo dansk territorium, slik tenkte nok danskene da de valgte ut dette bildet til platen sin.
Denne LPen har en verdi på noen tusenlapper, kanskje opp til ti, det vil si om den er pen. Et slitt eksemplar prissatt til 3500 kroner har ligget på Finn.no i mange måneder uten å få napp.

Slitt eksemplar av The Beatles' Hottest Hits.
I Sverige kom samme LP ut med en annen tittel og omslag, der het den "Greatest Hits". Den er også litt sjelden, men ikke like ettertraktet som den danske. Grunnen kan være at den har et bildeomslag som slett ikke er unikt, men likner på den amerikanske LPen "Something New".

Den svenske platen er også litt sjelden men ikke like etterspurt.

Noe som til stadighet dukker opp brukt, men ofte pent brukt på Finn.no og andre steder er BC 13. Dette er en blå samleboks med alle Beatles' britiske LP-utgivelser i årene 1963-1970, minus "A Collection of Beatles Oldies" men pluss "The Beatles Rarities".

BC 13 - The Beatles Collection i britisk utgave

BC 13 - The Beatles Collection - i den utgaven man oftest så i Norge.
Denne samleboksen kom i handelen i 1978 og er overhodet ikke sjelden. Den var også tilgjengelig via Bokklubbene, og var derfor et veldig vanlig innslag i norske hjem. Veldig ofte er selve boksen litt slitt, mens platene inni kanskje ikke har vært spilt engang. Ikke sjelden. I Norge hadde plateselskapet et overskuddslager av Beatlesplater, så de bare tok ut LP-plater fra hyllene og puttet de inn i denne boksen. Resultatet er at ofte inneholder de norske boksene en broket samling plater presset i Nederland og Sverige, og kanskje en og annen tysk slenger. Boksen kom stadig i nye opplag utover 80-tallet, frem til hele katalogen fikk seg en overhaling i 1987, i og med CD-alderen.

Den blå boksen er veldig vanlig, men har du den svarte eller den røde boksen sitter du på en gullgruve. De kom i 1982 og mens den blå boksen inneholdt Beatle-LPene i stereo, var LP-platene i den røde og den svarte boksen i mono. Hvermannsen var ikke interessert i mono, han hadde tross alt stereoanlegg, så monoboksene solgte kun til et lite antall Beatlesnerder, derfor kom de heller ikke i flere opplag, og derfor er de sjeldne, ettertraktede og dermed dyre.

Den røde monoboksen fra 1982.
Den svarte monoboksen fra 1982.

Utover 80-tallet kom det blå bokser i mindre format, inneholdende singler eller EP-plater. Disse er sjeldnere enn den blå LP-boksen (ettersom færre kjøpte de små platene), men ikke veldig.

Norskpressede singleplater:
Her er det viktig å finne ut av hvilken utgave av hver enkelt single det dreier seg om. Beatlessinglene ble presset opp mange ganger, og singler som var nye i 1964 ble presset opp på nytt i 1967 og hadde f.eks. annen plateetikett og til og med et helt annet bildeomslag i enkelte tilfeller. Generelt er 1967-utgavene av 1964-platene mye sjeldnere og derfor mye dyrere enn 1964-utgavene, gjerne det tidobbelte.

Øverst: "Michelle" en av kun tre norskpressede EP-plater med Beatles.
Nederst: Den sene utgaven av "I Want To Hold Your Hand" er sjelden og dermed dyr.


Bildeomslag
Alle norskpressede single- og EP-plater kom med bildeomslag. Mangler dette er vanligvis singlen ikke verdt stort, men også her gjelder det unntak for 1967-pressinger av 1964-singler. På generelt grunnlag kan man si at plater med bildeomslag er verdt minst det tidobbelte av singler uten slike omslag. Så er det selvsagt da fratrekk i verdien om omslagene er tegnet på, slitte, har navnetrekk osv. Se vår diskografi for en oversikt over de norskpressede singlene.

Norskpressede EPer
Det finnes kun tre norskpressede Beatles EPer, og disse er generelt dyre - med verdi på flere tusenlapper. Se vår diskografi.

Norskpressede LPer
Se vår diskografi over norskpressede LP-plater for en oversikt over hva som finnes. De sjeldneste, som innbringer flest tusenlapper er "The Beatles" (aka "White Album") og "A Hard Day's Night" med lilla etikett. Dernest "Help!" med tre forskjellige etikettvarianter, etterfulgt av "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" og "Beatles Greatest". De norskpressede Beatles-LPene man ser oftest, og som det finnes flest av og er minst dyre, er "Beatles For Sale", "Rubber Soul", "Revolver", "Abbey Road" og "Let It Be".

Plater fra andre land
Det samme som gjelder for plater fra Norge gjelder også for plater som er presset i andre land. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at i mange andre land, f.eks. Storbritannia og USA så er platene presset opp i flere opplag opp gjennom tidene.

Britiske singleplater hadde normalt ikke bildeomslag da de kom ut (unntakene er "Penny Lane" og "Let It Be"), men alle ble utstyrt med bildeomslag da de senere ble utgitt på nytt i 1976 og 1982.

Amerikanske singleplater hadde bildeomslag og noen av disse finnes i nye pressinger fra 1984 og utover.

Britiske EP-plater hadde bildeomslag og kom stadig ut på nytt i flere omganger, med de samme omslagene og tilnærmelsesvis helt like plateetiketter som originalutgavene fra sekstitallet, så det kan være vrient for en amatør å tidsbestemme slike.

Om du er på Facebook kan du avertere platene til salgs på en egen gruppe vi har opprettet, som heter Beatlesklubbens kjøps- salg- og bytteside. Du bør da ta bilde av platene, så folk vet hva de har å forholde seg til med tanke på hvilke utgaver det dreier seg om, og i hvilken stand platene er i.

Er du ikke på Facebook, foreslår vi auksjonsnettstedet QXL om du skal få inn bud, eller Finn.no om du vil selge for faste priser. Man kan også be om bud på platene om man legger de ut på Finn.no, men da er ikke budene synlige for andre enn deg, så du må selv varsle de interesserte om hvor høyt budet er på til enhver tid. På QXL ser alle hva budene ligger på, og kan høyne etter eget forgodtbefinnende. Å annonsere plater på Finn.no er gratis, mens QXL tar kommisjon.

Også på Finn.no og QXL er det viktig at man legger ut bilder av platene, for som du skjønner kan samme plate ha veldig ulik verdi, avhengig av diverse faktorer. Husk at man også må ta bilde av plateetiketten, slik at samleren kan fastslå hvilken utgave det dreier seg om - dette kan man vanligvis ikke finne ut av kun ved hjelp av omslaget på platen.

Håper dette var til hjelp, og lykke til!

Her finner du lenker til oversikter over Beatlesplater fra andre land.

2 kommentarer:

  1. Fin liten sak, dette her. Tusen takk, Roger!

    SvarSlett
  2. Den første singlen so er avbildet øverst i artikkelen; har den noen verdi?
    Jeg har ett eksemplar.
    Edgar

    SvarSlett