22 januar 2015

John Lennons "norske" søster

Ingrid Pedersen
Kvinnen med det norskklingende navnet Lillian Ingrid Maria Pedersen ble født 15. juni 1945, og fikk døpenavnet Victoria Elizabeth av sin mor, Julia Lennon. Hun var resultatet av et seksuelt forhold moren hadde hatt med en ukjent mann (Taffy Williams, om hvem vi ikke vet noe som helst annet enn at han var i militæret og stasjonert ved Rose Lane i Liverpool) mens Johns far Fred var til sjøs. Mens hun gikk gravid ville Williams at Julia skulle gi avkall på John og stifte familie med ham og barnet, men dette ville ikke Julia høre snakk om. Mot slutten av svangerskapet vendte også Alfred "Fred" Lennon hjem, og også han var villig til å være far til det ufødte barnet. Julia var ikke interessert i dette heller, og snart dro Fred til sjøs igjen. Julia beholdt ikke Victoria, hun hadde allerede en fire år gammel sønn, John, og kunne ikke fostre opp to barn alene. Victoria bodde sammen med John og Julia i et halvt år.

Victoria ble bortadoptert til en norsk kaptein i Frelsesarmeen, Peder Pedersen og hans kone Margaret, som døpte henne om til Lillian Ingrid Maria, men Ingrid var det navnet som ble brukt. Alternativet ville kanskje ha vært at hun vokste opp i Frelsesarmeens hjem for foreldreløse barn, Strawberry Field? Lenge ryktes det i Norge at John Lennon hadde en norsk halvsøster, men det viste seg kun delvis å stemme, den norske kapteinen valgte å bosette seg i England.

I mellomtiden innledet Julia sitt samboerskap med John Dykins og fødte to jenter til, Julia (født i 1947) og Jacqueline Gertrude (født i 1949). Da Julia døde i 1958 flyttet Julia og Jacqui til sin tante Harriet, Julias yngre søster.

Først da fosterforeldrene var døde, sto Ingrid frem i offentlighetens lys og vedkjente seg å være Lennons halvsøster. Hun hadde tenkt å kontakte sin halvbror tidligere, men det ble ikke slik, og etter mordet på Lennon 8. desember 1980 kunne hun angre på det.

Det var etter press fra familien at Julia valgte å bortadoptere Victoria til den barnløse familien Pedersen. Ingrid sier at John Lennon aldri glemte sin lille halvsøster og hun har lest at han til og med leide detektiver for å forsøke å finne henne. Dessverre konsentrerte detektivene seg av en eller annen grunn om Tyskland, har Ingrid sagt i et intervju.

Uten kontakt med sin egentlige mor og broren John bodde Ingrid faktisk fortsatt i Liverpool, frem til hun var 11 år gammel. Da flyttet de sørover. Da hun var tenåring begynte Ingrid å stille spørsmålstegn ved om hun var i familie med de hun kjente som mor og far. Hun liknet ikke på noen av dem, og hadde ikke samme smak, holdninger og syn på ting. Hun var interessert i kunstmaling og musikk, mens disse tingene var fullstendig uinteressante for foreldrene.

Da hun fylte 21 (den daværende myndighetsalderen i England og også i Norge) skulle hun gifte seg med David Dennis, og til det formålet hadde hun behov for fødselsattesten sin. Men det fantes ikke et slikt, registrert på hennes navn. Til slutt tilsto hennes mor at hun var adoptert, og at hun var søsteren til John Lennon, som på denne tiden sto på høyden av sin berømmelse med the Beatles. Ingrid trodde ikke noe på dette, og trodde det var en vits. Hun tok ikke opp temaet med sine foreldre igjen. Men hun begynte likevel å forske på egen hånd. Hun leste alt hun kom over om John, for å se om det noen gang dukket opp en referanse til en søster. Endelig, da hun var 35 år gammel fikk hun sikkerhet i saken. Dette var imidlertid så sent som i 1980, og John skulle bare leve noen måneder til - og i mellomtiden rakk ikke Ingrid å kontakte ham.

Etter at hennes mor døde i 1998 tok Ingrid faren med hjem til Norge, hvor han ønsket å tilbringe sin siste tid. Deretter gikk Ingrid til pressen med sin historie, ene og alene for å forsøke å komme i kontakt med Yoko Ono og sine nevøer Julian og Sean. Etter å ha gjort egne undersøkelser ringte Yoko Ingrid, og de to traff hverandre ved to anledninger, en gang i London og en gang i New York.

Ingrid Pedersen som voksen
"Jeg ventet til min mor døde før jeg fortalte alt" sier Ingrid, som nå har bosatt seg i Normandie i Frankrike. Der utga hun i 2005 en bok, "Mon frère s'appelait John Lennon"  ("Min bror het John Lennon", kun utgitt på fransk), der hun kaller seg Ingrid Pedersen Lennon. Hun sier det ikke var for pengene, men for å få frem budskapet om hvor viktig det er for adoptivbarn å kjenne sin opprinnelse.

Boken
Ingrid dukket uventet opp utenfor Mendips, Johns barndomshjem i Menlove Avenue i 2000, da man skulle avduke en blå minneplakett på husveggen. Der fikk hun hilst på sin halvsøster Julia, men de har ikke opprettholdt kontakten.

John har også to halvbrødre: Alfred Lennon giftet seg med Pauline Jones i 1968 og de fikk David Henry (født i 1969) og Robin Francis (født i 1973). John møtte kun David kort etter at han ble født, men traff aldri Robin, som bare var 7 år da John døde i 1980.

Se også:
Dagbladet (1998)
Fransk intervju med Ingrid (YouTube)

1 kommentar:

  1. Viser hvor viktig det er å søke kontakt med slektninger og familie og beholde kontakten. Viktig for alle, ikke minst kommende slektsledd.

    SvarSlett