19 august 2015

Beatles på Indra Club

Paul, John and George henger i baren, Indra Club, Hamburg, August 1960.
For femtifem år siden startet Beatles sin profesjonelle karriere som musikere. De hadde tatt farvel med jobber, skole og foreldre for å være fast band på Hamburgs Indra Club, like ved Reeperbahn. En håndfull bilder ble tatt av dem der. Bildet ovenfor av Paul, John and George i baren på Indra bar er ett av disse.

Dette er hvordan vi vanligvis presenteres for dette bildet, men det mangler noe. Det komplette fotografiet viser hele gruppen, med Stuart Sutcliffe og Pete Best stående ved siden av George. Pete Best har et helt bilde, og en liten del av det ble vist på hans DVD-utgivelse "Best Of The Beatles"
For sitt fantastiske nettsted om de tidlige årene til Beatles, restaurerte Chazz Avery et stillbilde fra den DVD-filmen med det bildet vi hadde fra før, noe som resulterte i dette:

Stu og Pete restaurert inn fra et delvis vist bilde i en DVD film.
Vi har tidligere forsøkt å kontakte familien Best for å be dem publisere hele bildet, men fikk aldri noe svar.

Da Beatlesmuseet i Hamburg eksisterte, vise de frem alle bildene som fortsatt finnes av Beatles på Indra Club, men akkurat dette fotoet hadde de hentet fra Averys nettsted og var utstilt delvis skjult bak ett av de andre bildene, for at folk ikke skulle oppdage at det ikke var helt.

I forbindelse med femtifemårsjubileet postet jeg bildet på min blogg The Daily Beatle, og etterlyste den manglende biten.

Kvintetten Beatles på the Indra Club, Hamburg, August 1960.
Det ovenstående bildet har med den manglende biten. Takket være Guus Limberger, en av The Daily Beatles' lesere kan vi nå presentere et helt bilde. Som vi ser er dette et litt mindre bilde som har vært rastrert til bruk i et blad eller en avis. Bildet fant Limberger online, på den nå nedlagte "The Gilly" Beatles fotoblogg. Den bloggen var berømt for å viderebringe bilder som ble publisert på sekstitallet og som senere ikke lenger er benyttet. Mange av arkivene til de publikasjonene som eksisterte den gangen finnes ikke lenger, og det var ikke noen uvanlig praksis at bilder ble kastet etter at de hadde vært på trykk. Takket være at Hanne, som drev bloggen, skannet inn bilder fra gamle bøker, blader og til og med hentet ut bilder fra mikrofilmer på biblioteker, har vi altså en mer fullstendig versjon av dette bildet nå.

Den nye versjonen av bildet er ikke i samme høye kvalitet som den versjonen vi kjenner, så her er en versjon vi har lagd ved å legge det ene bildet oppå det andre:

De to bildene satt sammen.
Som dere ser så har vi mer av veggen bak Pete, i forhold til Averys restaurerte versjon fra tidligere, og også litt mer av Indra Club bak Paul. Tydeligvis hadde Pete med seg trommestikker, også når han hang i baren. Det nye bildet mangler fortsatt litt, det er beskåret både i toppen og bunnen. Vi håper en versjon av originalbildet i bra kvalitet vil bli tilgjengelig etter hvert. Dette er tross alt en historisk fotoseanse, ettersom det var Beatles' første engasjement som profesjonelle musikere, første gang de spilte utenlands og første skritt på en vei som tok dem overalt.

Til femtiårsjubileet for fem år siden fikk den nåværende innehaveren av Indra Club overrakt et komplett sett av de Beatlesbildene som ble tatt inne i klubben fra Norwegian Wood, printet i store størrelser i høy kvalitet på fotopapir. Disse tok han imot, men har unnlatt å henge de opp på Indras vegger, der henger det i stedet bilder tatt på Top Ten Club i 1961. Forstå det den som kan.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar