23 mars 2016

Epsteins testsingle solgt

Den historiske singleplaten Brian Epstein fikk lagd på HMV-butikken i Oxford Street i 1962 med to sanger fra prøvespillingen for Decca er nå solgt. Den innbragte 77.500 pund - i norske kroner er det 936.200 kroner. Estimatet var kun på 10.000 pund, så den gikk altså for elleve ganger så mye.

Etiketten på den ene siden av 10"-singlen som nylig ble solgt på auksjon.
Platen inneholder to sanger, "Hello Little Girl" og "'Till There Was You", og det er barnebarnet til Les Maguire (74) fra Liverpoolgruppa Gerry and the Pacemakers som auksjonerte bort platen. Med stor sannsynlighet ga Epstein platen til the Pacemakers for at de skulle lære seg "Hello Little Girl", som de spilte inn 17. juli 1963. Etter innspillingen lot Epstein Maguire få beholde platen.

Det er ikke det at sangene eller innspillingene som befinner seg på denne singlen er sjeldne, de finner du lett på f.eks. YouTube. Det er den fysiske platen som er historisk interessant, i og med at Epstein opprinnelig fikk den presset opp for å ha noe å spille når han skulle få plateprodusenter interessert i Beatles.

Et båndopptak av Beatles' prøvespilling for Decca Records første nyttårsdag 1962 begynte å sirkulere blant Beatlessamlere på midten av syttitallet. På båndet var begge de to sangene Epstein presset denne singlen av, sammen med 13 andre sanger.

Etter hvert ble det presset opp sju bootlegsingler av disse sangene - på farget vinyl.

Deccagone-single: Hello Little Girl/Three Cool Cats

Deccagone-single: 'Till There Was You/Crying,Waiting,Hoping
Etter at singlene hadde tjent inn sine penger, kom Decca-opptaket ut på bootleg LP. Her var alle sangene samlet fra de sju singlene, pluss en ekstra sang:

Like Dreamers Do (Lennon-McCartney)
Money
Till There Was You
Sheik of Araby
To Know Her is to Love Her
Take Good Care of My Baby
Memphis
Sure to Fall
Hello Little Girl (Lennon-McCartney)
Three Cool Cats
Crying, Waiting, Hoping
Love of the Loved (Lennon-McCartney)
September in the Rain
Besame Mucho
Searchin'

Ett av bootlegalbumene som inneholdt sangene fra prøvespillingen for Decca Records.
På åttitallet begynte en hel del små uavhengige plateselskap å utgi disse sangene på halvlovlig vis. Disse platene inneholdt imidlertid kun de 12 sangene som ikke var komponert av John Lennon og Paul McCartney, da man antok at det var ulovlig å utgi disse tre uten tillatelse fra Apple.

"Halvlovlig" 1982-utgivelse av Deccaopptakene, her fra det lille selskapet Audiofidelity.
Etter hvert fikk imidlertid Apple og Beatles kjent alle disse plateutgivelsene ulovlige, og de kommer ikke lenger ut. Da Beatles skulle begynne å utgi ting fra arkivene sine i 1995, ble fem av sangene fra Deccainnspillingene plukket ut til å være med på "Anthology 1" som kom ut i november 1995. De fem er merket med fet skrift i sanglisten over.

Fortsatt er altså ti av sangene fra prøvespillingen for Decca Records ikke utgitt offisielt av Beatles via deres selskap Apple Corps Ltd, inklusive Lennon-McCartneys komposisjon "Love Of The Loved".

Lenke: VG - Hypersjelden Beatles-plate solgt for 936.200 kroner

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar