15 januar 2018

Yellow Submarine på kino igjen

I forbindelse med 50-årsjubileet settes filmen opp på kino i Storbritannia.
Screen Daily kan rapportere at den britiske filmdistributøren Picturehouse Entertainment har gjort avtale med Apple (Beatlesselskapet) om å vise en digitalt remastret versjon av Beatles’ tegnefilm Yellow Submarine på kino for første gang siden 1999.

Versjonen, som er i det høyoppløselige formatet 4K vil bli satt opp på kinoer eid av Picturehouse såvel som hos andre kinokjeder i Storbritannia og Ireland den 8. juli 2018 i forbindelse med filmens 50-årsjubileum.

Clare Binns, som vikarierer som daglig leder for Picturehouse, sier i en uttalelse: ”Jeg elsket Yellow Submarine for 50 år siden og den rocker fremdeles universet. I sommer er Picturehouse Entertainment begeistret for å kunne bringe The Beatles tilbake til det store lerretet igjen, med en film som gjør at hjertet banker fort. Det å bringe denne filmen tilbake for dens 50-årsjubileum er flott, både for de som elsket den første gang og for nykommere, syngende og dansende publikum som vil bli presentert for denne klassiske musikken og animasjonen. Jeg ser frem til de store smilene på ansikter over hele Storbritannia og Irland den 8. juli - som "the fab four" sa, All You Need is Love!”

The Beatles lagde noen sanger spesielt for filmen, men de tegnede figurenes stemmer ble fremført av stemmeskuespillere fordi Beatles ikke var overvettes entusiastiske. Mye av dette skyldtes nok at det er samme firma som står bak denne filmen som tidligere hadde lagd tegnefilmserien om Beatles for amerikansk TV - og den var de slett ikke så glade i. De har tross alt aldri utgitt TV-serien for hjemmevideomarkedet. Men etter en prøvevisning av filmen ble John Lennon begeistret over både historien og designet av figurene. Han skal derfor ha tilbudt at Beatles skulle gå inn i studio og overdubbe sine egne stemmer til figurene. Dette var dessverre for sent for produksjonselskapet - som sikkert ikke var seg bevisst et gryende hjemmevideomarked så snart videospillere ble billige nok. Det skulle tross alt ta ytterligere 12 år.  I TV-serien The Beatles Anthology er imidlertid George Harrison glad for at de ikke benyttet sine egne stemmer i filmen, han mente det ville ha forringet den.

Beatles dukker likevel opp i slutten av filmen, som ikke er tegnet.

Apple eier originalen til Yellow Submarine filmen, og det var de som fikk den remastret i 4K for DVD og Bluray i 2012. United Artists produserte den opprinnelig, med George Dunning som regissør. Vi tviler på at det kun er i Storbritannia den vil dukke opp på kinoene, og håper selvsagt på norske filmfremvisninger.

New comic book due in August.
Også planlagt for jubileet er en ny tegneserie. Utgivelsesdato for denne er 7. august 2018, men den kan allerede bestilles fra Amazon U.K. 

Beatlesklubben ble invitert til kinovisning av denne filmen i 1999 i Oslo, og vi borger for en flott opplevelse både visuelt og i surround lyd - ingen vits i å droppe syre på forhånd!

1 kommentar:

  1. Gleder meg! Fantastisk musikk og en artig historie!

    SvarSlett