11 mars 2015

Lennons gitar solgt for en formue

Dette er gitaren som Jim Irsay har kjøpt. (Foto: All Over)

Det er langt fra billig å være dedikert Beatles fan. I alle fall ikke hvis du ønsker å få tak i noen av instrumentene som Liverpool-gruppen i sin tid brukt under sine konserter eller i studio.

Gitarsamleren Jim Irsay, som også eier det amerikanske fotballaget Indianapolis Colts, måtte bla opp hele 3,6 millioner kroner fra sin lomme for å få fingrene i gitaren som John Lennon brukte under innspillingen av sangen "Paperback Writer".

«John Lennon gitar, som ble brukt på "Paperback Writer" og også andre innspillinger, er en viktig del av historien,» sier Jim Irsay til Rolling Stone og fortsetter: «Det blir ikke mer spesielt enn med John Lennons gitarer. Instrumenter som dette er sjelden tilgjengelig, så alt John Lennon brukte er noen av de viktigste musikkstykker i planetens historie».

John med gitaren under innspillingene av "Paperback Writer".
Gitaren, en elektrisk Gretsch 6120 Chet Atkins, har siden 1967 vært eid av John Lennon fetter, David Birch. I høst satte han den opp for salg på en auksjon, hvor han knyttet til en salgspris på minst 4,1 millioner. Siden ingen bud nådde dette beløpet, valgte David Birch å ikke selge gitaren likevel.
Men i månedene frem til auksjonen hadde Chris McKinney, som er Jim Irsays gitarekspert, prøvd å overtale David Birch til å selge gitaren utenom auksjonen til Jim Irsay. Først nektet David Birch, men når han ikke fikk solgt gitaren på auksjon til den prisen han hadde sett for seg, avtalte han en fast pris på 3,6 millioner kroner.

Salget var ikke helt lett, og til Rolling Stone sier Chris McKinney at det var langvarige forhandlingene som førte til den endelige salget. Minst femten ganger forhandlet de to sidene frem og tilbake med summer som langsomt nærmet seg hverandre.

David Birch fikk gitaren av John Lennon i 1967, da Birch selv håpet å starte et band. Birch bodde på denne tiden hjemme hos deres felles tante Mimi i Dorset, og reiste derfra til Johns hus Kenwood i Weybridge for å tilbringe noen dager hos fetteren. Mens han var der, spurte han John om han hadde noen gitarer til overs som han ikke lenger brukte. Birch mener selv at dette kan ha vært rundt midten av november, 1967.

«Jeg var modig nok til å spørre ham om en av hans reservegitarer», fortalte David Birch i forbindelse med den opprinnelige auksjonen. «Jeg hadde faktisk håpet på en blå Fender Stratocaster, som befant seg i studio, men John foreslo og ga meg Gretschen mens vi pratet».

Jim Irsay er en innbarket gitarsamler og har 175 gitarer i samlingen sin. Foruten John Lennons gitar har han blant annet også en av Bob Dylans gitar, en Fender Stratocaster som han brukte på Newport Folk Festival.

Sangen «Paperback Writer», hvor John Lennon spilles på Gretschen, ble spilt inn 13. og 14. april 1966 av EMI studios i London.

David Birch lånte tidligere gitaren ut til museer, den var utstilt i The Beatles Story, Liverpool fra oktober 2010 til januar 2011 og deretter i Rock And Roll Hall Of Fame i Cleveland, Ohio fra juni 2012 til mai 2014.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar