09 mars 2016

Sir George Martin er død

George Martin presenterer Beatles med sølvplate for singlen Please Please Me
I en tweet fra Ringo Starr fikk verden i dag vite at Sir George Martin er død, han ble 90 år gammel. Ringo skrev: "Thank you for all your love and kindness George peace and love." Vi regner med at nettstedet TheBeatles.com etter hvert vil publisere hyllester til den legendariske Beatlesprodusenten, som ofte ble kalt "Den femte Beatle".

Beatles hadde ikke vært det de var hadde det ikke vært for at George Martin var den han var. Han tilførte dem mye kreativt og foreslo arrangementer. Han skrev jo egne orkesterarrangementer og deltok som musiker på masser av Beatlessanger, som regel på piano.
Som produsent foreslo han for eksempel at "She Loves You" burde starte med refrenget i stedet for med et vers. Han speedet opp den første hiten deres, "Please Please Me". Han syntes de spilte den for sakte, så han fikk de til å spille den raskere - noe som nok var avgjørende for at den ble en hit. Martin fikk til mye i studio som vi tviler på at andre produsenter hadde greid, dessuten gjorde sansen for humor at han klikket med gruppas kjemi. Men på samme måte hadde ikke George Martin vært den han ble uten Beatles.

Jeg hadde den store gleden av å få treffe George Martin da jeg var på interrail i London sommeren 1982. Peter Viken og jeg hadde frekkhetens nådegave og bare troppet opp på Air Studios i Oxford Street med håp om å få snakke med produsenten, noe vi fikk. Martin var elskverdigheten selv, den reneste gentleman og stilte opp og svarte på spørsmålene våre og signerte plater - han var veldig hyggelig, veldig medmenneskelig og snill mot fansen. En hedersmann.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar