28 september 2016

"Pepper" inspirert av svensk EP?

The Beatles: Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.
Var det berømmelige omslagsbildet til Beatles' "Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band" inspirert av svensk EP-cover?*
Den svenske platebutikkeieren Jörgen Johansson kom opp med denne teorien da han oppdaget en EP fra 1964 med orkesteret Mercblecket, en gruppe økonomistudenter fra Stockholm. EPen inneholder parodier på fire Beatlessanger. Akkurat som på Sgt-Pepper-albumet er omslagsbildet av et uniformert orkester gruppert rundt en basstromme:

Mercblecket - Beats The Beatles
Det som er interessant, er at orkesteret Mercblecket underholdt The Beatles da gruppen kom til Stockholm for å spille sine konserter på Johanneshovs Isstadion i Stockholm i 1964, og orkesterets leder Roger Wallis ga Paul McCartney et eksemplar av EPen. I filmsnutten nedenfor ser man den uniformerte Roger Wallis gå opp til McCartney på flytrappen på Arlanda, circa 27 sekunder inn i klippet:Det eksisterer til og med et intervju med Beatles på hotellet på Lidingö, hvor de lytter til EP-platen fra Mercblecket og McCartney kommenterer: "I really like this one, they really got the beat. It’s really great!"

Ellers har jo tidligere teorier rundt opprinnelsen til Sgt Pepper-omslaget vært at inspirasjonen kom fra dette gamle bildet av Jim Mac's band, jazzbandet til McCartneys far, Jim.

Jim Mac's Band

*EP = en sjutommers plate som er like stor som en single, men som inneholder flere sanger. En single inneholder som regel en sang på hver side av platen, mens en EP inneholder litt mer, oftest to sanger per side. Forkortelsen EP står for "Extended Play", altså utvidet spilletid (i forhold til en single). Forvirring blant de som ikke er vant med vinylplater har ført til at mange som selger familiens gamle singleplater via annonser på f.eks. Finn.no feilaktig betegner singlene som EPer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar