26 august 2014

Brian så Beatles spille før Cavern?

Beatles i Cavern Club, lagt oppå et bilde av den nåværende Cavernscenen fra samme vinkel
Liverpool Echo: En Beatles-historiker hevder at manager Brian Epstein først oppdaget Fab Four når de opptrådte på en ungdomsklubb, "St. John's Hall" i Tuebrook - ikke på Cavern Club.

Gerry Murphy, som var en av grunnleggerne av The Cavern City Tours, hevder å ha oppdaget at gruppen først ble sett av manageren som hjalp dem til internasjonal suksess på "St. John's Hall" ungdomssenter på Snaefell Avenue, Tuebrook. Og han sa klubben, også kjent som "Brockman Hall" og nå veldedighetshjem for uføre, "Daisy Inclusive", var åstedet for den "beste rock and rollen noen hadde sett".

Murphy sier at han studerte for en mastergrad i Beatles da han kom over informasjonen. Han mener nå at Epstein kom til en Beatleskonsert i juli 1961 og oppdaget gruppen flere måneder før hans første rapporterte konsert på Cavern i november samme år.

Murphy sier: "I 2011 arrangerte jeg et 50-årsjubileumsarrangement på Brockman Hall og fortalte publikum at Beatles hadde spilt der bare måneder før Brian Epstein så dem for første gang på Cavern og signerte kontrakt med dem. "Etterpå sa en kvinne til meg "det er feil det du sa om Brian Epstein - fordi han sto akkurat der". Hun sa at de kjente ham igjen fra NEMS platebutikken."

Murphy sier at hennes beskrivelse av John Lennons kone Cynthia i en hel skinndrakt, som ville ha vært innkjøpt på gruppens siste tur til Hamburg, overbeviste ham om at hun hadde rett. Han snakket senere med hennes venn, som var med henne den kvelden og støttet opp under historien. I forrige måned fikk han se på et bilde i Liverpool Echo av fans med gruppen, som da inkluderte Pete Best, på angjeldende konsertsted.

Pete, George, John og Paul med fans utenfor konsertstedet St. John's Hall i Tuebrook
Murphy sier: "Det jeg tror er at Epstein dro for å se gruppen i slutten av juli, holdt kontakt med dem og formelt gikk for å se dem og komme med et forslag i november samme år." Han legger til: "Jeg tror han så på publikum på konsert i Brockman Hall, ikke bare bandet, og innså at hvis de kunne få 200 ungdommer til å danse sånn i denne hallen, kunne de få hele verden til å danse."

Men Cavern Club direktør Bill Heckle bestrider påstanden. Han sier at Epsteins første glimt av gruppen var godt dokumentert i hans egen selvbiografi og det var ikke i Brockman Hall. Heckle legger til: "Det som er mulig er at han var der, men ikke husket å ha sett Beatles eller å ha blitt imponert, fordi hans første minne og møtet er åpenbart og  ugjendrivelig på Cavern."
Bill Harry, som arrangerte Brian Epsteins første besøk på Cavern Club 9. november 1961 er også uenig i denne nye teorien.
Murphy og Dave Kelly, eier av Daisy Inclusive, håper nå å sette i gang et prosjekt for å avdekke mer om hallens forbindelser med bandet.

Kilde: Liverpool Echo

Fakta: Beatles hadde konserter i St John's Hall elleve ganger. Datoene var: 17. februar, 10 mars, 13., 20., og 27. juli; 3., 10., 17., 24. og 31. August og 8. september, alle i 1961. Konserten den 13. juli var rett etter at de hadde kommet hjem fra sin andre Hamburgrunde, der de spilte på Top Ten Club på Reeperbahn, og det var også i løpet av dette oppholdet at de spilte inn sanger for Polydor som backinggruppe for Tony Sheridan. Bill Harry påstår også, og det har han fått medhold i fra Paul McCartney, at første gang Epstein oppdaget Beatles var da han så et bilde av dem på forsiden av Mersey Beat nr 2 i juli 1961, bildet av Beatles viste fire skinnkledde gutter og artikkelen var om deres innspillinger i Hamburg. Selvsagt kan han deretter ha sneket seg en tur til St. John's Hall og tatt de fire nærmere i øyensyn - det kan ha vært en av disse anledningene kvinnen Murphy hadde snakket med husket. Men alle konsertene her fant altså sted før den offisielle "oppdagelsesdatoen" 9. november på Cavern Club.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar