02 juli 2018

Avedons originaler

Paul McCartney av Richard Avedon.
I sommerens utgave av Norwegian Wood-bladet kunne vi for første gang trykke originalfotografiet av Paul McCartney som Richard Avedon deretter lagde de berømmelige psykedeliske plakatene av. Bildet ble lagt ut på Instagram av  The Richard Avedon Foundation. Nå har de også lagt ut originalfotoet av George Harrison!

George Harrison av Richard Avedon
Harrisonbildet ble publisert på Instagram 22. juni. Beatles ble fotografert for disse portrettene av Richard Avedon 11. august 1967 i et fotostudio i Thompson House, 200 Gray's Inn Road, London.

Nå for tiden er disse bildene mest kjent fra samleplaten "1" med Beatles, som kom ut i 2000 og var verdens mest solgte album i perioden 2000-2010. Opprinnelig ble de trykket i forskjellige blader rundt om i verden i 1968, og man kunne både bestille plakater av dem på postordre og i enkelte butikker. I Norge sto plakatene på trykk i ungdomsbladet Det Nye i 1968. Det var ett bilde i hver av numrene 26-29 det året.

Portrettene fulgte med vinylutgaven av "1" sammen med en plakat med bilder av single-covere.

Richard Avedon hadde en karriere som strakk seg over 60 år, han døde i 2004 i en alder av 81 år mens han var i Texas for å ta bilder for avisen The New Yorker.

Den psykedeliske plakaten Avedon lagde ut ifra bildet av George. Hånda er sannsynligvis limt inn fra et annet foto
Bilde med hånd, men tommelen spriker mer enn på den psykedeliske varianten. Foto: Richard Avedon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar