18 april 2016

To blad Beatles til Norge

Pete Best var med i The Beatles da de backet opp Tony Sheridan på plateinnspilling i Hamburg.
Da er det klart: I år (som i 1989) blir det besøk av ikke bare en men to Beatlesmedlemmer til Norge. Og det er de samme to som den gang. Paul McCartney kommer som kjent til Norge og skal for første gang gi en konsert utenfor østlandet når han spiller på Koengen 24. juni. I tillegg kommer Pete Best og hans band, de er klare for årets Beatlesfestival på Beitostølen 14. - 16. oktober!

Pete Best fikk en vei oppkalt etter seg i Liverpool i 2011.
Norge var faktisk tidlig ute med å få besøk av Pete Best, da han opptrådte på Oppsalmessen i 1989, dette var nemlig samme år som han pensjonerte seg som kommuneansatt i Liverpool og begynte i show business igjen. Pete spilte trommer for Beatles fra de startet som profesjonelle musikere i august 1960 i Hamburg, og han var med de i to år inntil han fikk sparken og ble erstattet av Ringo Starr i august 1962.

The Beatles på Indra Club i Hamburg, august 1960.
Peter Randolph Best ble født 24. november 1941, i Madras, India, og vokste opp i Liverpool. Hans mor Mona Best åpnet Casbah Club i kjelleren på familiehuset i Hayman's Green, West Derby, og første band som spilte der (etter å ha vært med på å pusse opp kjelleren) var the Quarrymen, som den gangen besto av John, Paul, George og Ken Brown. Etter at Pete ble med i The Beatles (som de hadde begynt å kalle seg), skaffet Mona gruppen mange av spillejobbene i Liverpool og omegn, ikke bare i sin egen klubb. Mona var halvt indisk, halvt engelsk og det indiske blodet har gjort seg gjeldende hos Pete, ikke minst etter hvert som han har blitt eldre.

Pete har besøkt Norge fire ganger tidligere. Første gang var som sagt i 1989, deretter kom han tilbake i 1992, også dette i Oslo. Den gangen var han bare med som gjest og var dommer i en konkurranse. I 2001 deltok han på Across The Universe sitt Beatlesarrangement på Royal Garden Hotel i Trondheim, hvor han holdt foredrag og tok imot spørsmål fra publikum. I 2010 hadde han med seg bandet sitt da han deltok på "Schizofrenidagene" i Stavanger. På Beitostølen vil han både fortelle om Beatlesperioden, svare på spørsmål og spille med bandet sitt.

Pete titter gjennom et nummer av "Norwegian Wood".
Pete har etter hvert begynt å tjene litt penger som følge at han har vært en Beatle. I 1969 fikk han utbetalt en ukjent sum fra Apple som erstatning for at Ringo i et intervju med Playboy i 1965 hadde latt det falle en bemerkning som kunne tolkes dit hen at Pete var pillemisbruker. Tvert imot var han den eneste av de fire som hadde holdt seg unna narkotiske stoffer under Hamburgperioden. I 1995 inneholdt Beatlesalbumet "Anthology 1" flere spor med Pete bak trommene, og dette skal ha innbragt ham inntil £4 millioner i royalties, selv om han ellers ikke var involvert i prosjektet. Pete har også vært konsulent for uavhengige filmproduksjoner om Beatles, første gang for filmen "Birth of the Beatles" i 1980.

CDen fra 2008 hadde den manglende biten av Petes hode fra Anthology 1-coveret som forside.
I 2008 ga Pete Best Band ut albumet "Hayman's Green", som kun inneholdt nye sanger skrevet av gruppen selv, men på konserter fremfører de gjerne sanger fra Beatlesrepertoaret i perioden 1960-62 - god gammel rock'n'roll!

Det falt nok Pete tungt for brystet at hodet hans var revet bort på omslaget til Anthology 1.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar