18 august 2016

McCartney tilbake på Capitol Records

Paul McCartney utenfor Capitoltårnet i Los Angeles. Foto: MJ Kim.
Paul McCartney har signert en ny platekontrakt med sitt gamle selskap, Capitol Records. Det tidligere EMI-selskapet eies nå av Universal Music Group. Avtalen innbefatter både McCartneykatalogen tilbake til "McCartney" (1970) og kommende utgivelser. Ifølge pressemeldingen markerer dette en retur til plateetiketten hvor hans karriere startet. Det stemmer nok, hvis vi kun ser på solokarrieren, som kjent refuserte Capitol Records de utgivelsene til Beatles, slik at disse ble utgitt av mindre selskaper i USA opprinnelig.

Avtalen gjelder verdensmarkedet, så vi regner med at også i Norge vil kommende McCartneyutgivelser være på Capitol Records. Vi håper at serien med arkivutgivelser vil fortsette i regi av Capitol, til høsten skal 1989-albumet "Flowers In The Dirt" utgis på denne måten.

"Dette er virkelig spennende for meg," sier McCartney i en uttalelse. "Ikke bare var Capitol mitt første plateselskap i USA, men den første platen jeg noensinne kjøpte var Gene Vincents 'Be-Bop-A-Lula' med Capitol etikett."

McCartneys pressemelding bekrefter også at artisten er i gang med arbeidet på sitt nye studioalbum, samtidig som omfattende planer angående katalogen hans utarbeides av Capitol og Universal Music Enterprises (UMe) – i samarbeid med artisten og hans folk – disse planene skal settes i verk fra juli 2017. Siden 2007 har McCartneys platekontrakt i USA vært med Hear Music/Concord. Dette var ikke McCartneys første sidesprang fra Capitol, han var i en periode på sent sytti- tidlig åttitall tilknyttet CBS-selskapet Columbia Records i USA.

Det er vel ingen tvil om at McCartneys nylige listeplasseringer takket være samarbeidene mellom McCartney, Kanye West og Rihanna har ført til at plateselskapet igjen kan regne med at samarbeidet kan komme til å bli innbringende, samtidig som  hans fortsatt suksessrike turneer er med på å holde ham i mediabildet.

Ifølge Billboard besøkte McCartney hitlisten Hot 100 igjen i 2015 for første gang siden 2007, og brakte ham tre top 40 hits etter hverandre, takket være samarbeidene med Kanye West. "Only One" (West med McCartney) kom på 35 som beste plassering, "FourFiveSeconds" (et samarbeid med Rihanna, West og McCartney) hadde nr 4 som beste plassering - McCartneys høyeste singleplassering siden 1983, og "All Day" (West med Theophilus London, Allan Kingdom og McCartney) oppnådde en 15-plass. "FourFiveSeconds" fikk topplassering på Hot R&B/Hip-Hop Songs lista, hans første førsteplass der siden "The Girl Is Mine," med Michael Jackson i 1983. "FourFiveSeconds" var også en monsterhit verden over, og gikk inn på listene i mange land. I en alder av 72 ble McCartney den eldste personen som hadde hatt en nr 1-hit i Australia i 2015, takket være denne sangens suksess.

I mellomtiden har McCartney også tatt standpunkt i den amerikanske valgkampen med denne Tweeten:

1 kommentar: