31 desember 2016

Allan Williams

Allan Williams utenfor Jacaranda, som han eide den gangen han traff Beatlesmedlemmene.
Vi har mottatt den triste beskjeden at Allan Williams er død, 30. desember 2016. Han ble 86 år gammel. Allan Williams var med på flere av de norske Beatlestreffene som ble arrangert av Rune Lund på 80-tallet og også et par ganger etter disse. Første gangen han var her var det Beatlestreff på Gamle Christiania i Oslo i 1985, og han hadde da med seg en film som han viste frem (på god gammeldags filmfremviser), i tillegg til gamle kontrakter og originale fotografier med Beatles som folk fikk kikke på. Senere tok han med seg Pete Best på et par av sine Norgesbesøk. Williams var ganske glad i en fest, og tilstelningene i Oslo endte som regel med at Williams ble mer og mer på en snurr, og språket ble saftigere og saftigere.

Tidligere president i Norwegian Wood, Marius Johannessen har skrevet disse ordene om Williams:
I kveld har alle Beatles-fans fått den triste meldingen om at Allan Williams er død. Han var Beatles første manager, (...) og så vidt jeg vet levde han av det - på godt og vondt, mer eller mindre - hele livet. Jeg var heldig å treffe på Allan flere ganger. Første gang høsten 1999 da jeg sammen med Kenneth Sevland og Tore Waskaas hadde gleden av å intervjue en opplagt og imøtekommende Allan Williams på et Beatles-arrangement i Drammen. Siste gangen han var i Norge, mener jeg, var i 2003 på boklansering av "Allan Williams is The Fool on the hill". Da hadde vi gleden av å høre mer om det han husket fra årene med Beatles, kanskje fikk vi servert litt flere røverhistorier den kvelden... Siden møtte jeg han, tilfeldig, flere ganger i Liverpool - en sein kveld på The Grapes hjalp jeg han på med dressjakka, før han tuslet ut på Mathew Street. I dag vandret han videre. Hvil i fred.

Allan Williams traff John, Paul, George og Stuart Sutcliffe da de begynte å henge på hans kafé, Jacaranda, i 1960. Han skaffet dem deres første audition for Larry Parnes, noe som førte til deres første turné. Den gikk til Skottland som backingband for Johnny Gentle, og Williams skaffet til veie trommeslager Tommy Moore. Senere skaffet han dem den første spillejobben i Hamburg, etter at de hadde byttet trommeslager fra Moore til Pete Best. Her spilte de på Indra Club og deretter på Kaiserkeller, og det var Allan Williams som sammen med sin kone og hennes bror kjørte bandet og instrumentene til Hamburg.

Underveis til Hamburg stoppet de ved krigsmonumentet i Arnhem i Nederland.
Fra venstre: Allan Williams, hans kone Beryl, artisten Lord Woodbine, Stuart Sutcliffe, Paul, George og Pete.
John Lennon gadd ikke å gå ut av bussen for å bli med på bildet. Foto: Barry Chang.
Andre gang de dro til Hamburg var i 1961, da hadde Williams via mye brevveksling med tyske myndigheter skaffet dem oppholds- og arbeidstillatelse for å spille på Top Ten Club. Det var under dette oppholdet at det oppsto uenigheter mellom Williams og The Beatles, de ville ikke betale hans del av inntektene.
Da Brian Epstein ville bli gruppens manager senere det året, tok han kontakt med Williams for å sjekke om det var noen kontraktsmessige hindringer for å ta de under sine vinger, og det var det ikke. Williams lot de gå, og fortalte Epstein hvor svikefulle de hadde vært.
Etter dette ble Williams kjent som "The Man Who Gave The Beatles Away", og i 1975 skrev han en bok om sin tid med gruppen - nettopp med denne tittelen.

"The Man Who Gave The Beatles Away", skrevet i samarbeid med William Marshall.
På syttitallet var det ingen Beatlesindustri i Liverpool, det var som om byen ikke ville vite av dem, de hadde sviktet Liverpool da de flyttet til London, var holdningen Liverpools bystyre la for dagen. Men Williams tok seg av tilreisende Beatlesturister og ga gjerne guidede turer der han fortalte om de forskjellige klubbene, spillestedene og andre steder med Beatlestilknytning. Williams reiste dessuten gjerne rundt og besøkte Beatlesfestivaler i andre land, og foredro om den tidlige Beatlestiden i Liverpool, gjerne da i tospann med Cavern DJ, Bob Wooler. På mange måter la han dermed grunnlaget for en turistindustri i Liverpool rundt The Beatles, en industri som begynte å blomstre opp på midten av åttitallet og som i dag er årsaken til at Liverpool igjen er sentrum for Beatlesfans. Allan Williams skrev også en bok om sine Beatlesreiser, "Allan Williams is The Fool on the hill". I 1982 var han med i den første videodokumentaren om The Beatles, "The Compleat Beatles", og han fortsatte å dukke opp i senere uautoriserte Beatlesdokumentarer. I fjor var han omsider med i en offisiell dokumentarfilm, "Eight Days A Week - The Touring Years", men delen om Liverpool som han var med på er kun med som bonusmateriale på 2-disc versjonen av filmen.

Mark Lewisohn twitret følgende melding da han fikk greie på dødsfallet til Williams: Uten Williams, ingen Hamburg. Uten Hamburg, ingen Beatles. Også fra offisielt hold kom The Beatles med følgende uttalelse på Twitter:
New York Times: Allan Williams, First Manager of the Beatles, Dies at 86

1 kommentar:

  1. RIP!
    2016 et jævlig år, Sir George Martin i mars, og nå Allan Williams. Heldigvis fikk begge et langt liv!

    SvarSlett