14 mai 2018

Kontrovers rundt Georges første el-gitar

George Harrisons Höfner Club 40. Foto: Juliens Auctions
Den 19. mai skal Julien's Auctions auksjonere ut George Harrisons første elektriske gitar – en Höfner Club 40 som har vært i privat eie i mer enn 50 år.

Harrison brukte instrumentet i de tidlige dagene til Beatles når de opptrådte rundt om i Liverpool under navnet The Quarrymen. Gruppen hadde foretatt omstillingen fra skiffle – som spilles med akustiske instrumenter – til rock'n'roll – som spilles med elektriske instrumenter for det meste – på den tiden.

John Lennon og George Harrison var de to første som skaffet seg elektriske gitarer, disse var nær identiske Höfner Club 40 modeller. Harrison byttet bort sin store Höfner President modell akustisk jazzgitar mot denne Höfner Club 40-gitaren. Sammen med Lennon, Paul McCartney og Ken Brown opptrådte denne gruppen på Casbah Coffee Club, som ble drevet av Mona Best, Pete Bests mor i Hayman’s Green, West Derby. Uten Ken Brown opptrådte John, George og Paul som Johnny and the Moondogs i en talentkonkurranse sent i oktober 1959.

Du kan lese mer om gitarens historie i Mark Ashworths fantastiske blogg: "There Are Places I Remember: The Beatles' Liverpool Locations" - og fortsettelsen finner du her. Den ble i hvert fall i sin tid gitt av Beatles som premie i en konkurranse, tilsynelatende med autografene til alle i gruppen. Men i virkeligheten var det Beatles trofaste ledsager Neil Aspinall som hadde skrevet autografene på gitaren. Premien ble gitt til en tysk gruppe i 1965, og det var et av bandmedlemmene her, Frank Dostal som endte opp med gitaren. Dostal ble senere gift med ei jente fra Liverpoolgruppen The Liverbirds, og var forøvrig langt senere mannen bak teksten til Baccaras hit "Yes Sir, I Can Boogie"! Det er hans enke som nå legger ut gitaren for salg.

Et foto av et innrammet bilde skapte kontrovers.
Etter at et bilde av et bilde av George som spiller på denne gitaren dukket opp, oppsto det en kontrovers når skeptikere begynte å tvile på autentisiteten til dette fotografiet, og mente det hadde vært tuklet med i Photoshop.

Men senere kom det for en dag at det faktiske originalbildet ble auksjonert ut av et annet auksjonshus, Christie's i deres "Printed books, Autograph Letters, Documents, Pop and Sport Memorabilia" auksjon i Melbourne i mars 1996. Bildet var også avbildet i auksjonskatalogen, som vi her ser i innskannet versjon, som den tyske Beatlesforfatteren og samleren Thorsten Knublauch har stilt til rådighet.

Skannet fra auksjonskatalogen fra 1996.
I Christie's katalog beskrives bildet slik: "Del av et familiebilde, George Harrison er 16 år gammel og spilte sammen med Eddie Sedgewick på bass, og en trommeslager, på en myndighetsfest for David Minchella, i Co-Operative Hall, Rice Lane, Liverpool lørdag 7. november 1959".

En uke senere opptrådte George, John og Paul i Manchester i finalen i den talentkonkurransen vi nevnte tidligere, men de vant ikke. Mye av grunnen var nok at de manglet trommeslager.

Gitaren forventes å innbringe $200,000-$300,000 (mellom 1,5 og 2,3 millioner kroner) den 19. mai som en del av Julien’s Auctions’ Music Icons auksjon.

OPPDATERING: Mark Ashworth har nå publisert en del 3 av historien om denne gitaren på sin blogg.
OPPDATERING 2: Vinnerbudet på gitaren ble hele $430,000 (3,5 millioner kroner).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar