04 mai 2018

Lindas bilder til Victoria & Albert museet

På presselanseringen av "Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band" sommeren 1967.
Paul McCartney har donert 63 fotografier som er tatt av hans avdøde kone Linda McCartney til Victoria & Albertmuseet i London.

Samlingen inneholder blant annet bilder av The Beatles, The Rolling Stones og Jimi Hendrix, såvel som familiebilder av McCartneys. Noen av hennes originale polaroidbilder vil vises offentlig for første gang i denne anledning.


Bildene vil inngå i en utstilling på museets nye fotosenter som åpner 12. oktober. Senior kurator for fotografier ved museet, Martin Barnes har dette å si: "Linda McCartney var et talentfullt øyenvitne til popkulturen og utforsket mange kreative tilnærminger til kunstnerisk fotografering. Hennes kamera fangt også opp ømme øyeblikk sammen med familien. Stor takk til Sir Paul McCartney og hans familie for denne utrolig generøse gaven."


Første kvinnelige fotograf med coveret
på Rolling Stone på merittlisten.
Linda McCartney ble stemt frem som årets kvinnelige fotograf i USA i 1967, samme år som hun for første gang møtte Paul på en nattklubb i London. Påfølgende år ble hun den første kvinnelige fotografen som fikk ett av sine bilder på forsiden av det amerikanske musikkbladet Rolling Stone med et portrett av Eric Clapton.

Hun var også den første personen som ikke bare hadde hatt coverbildet på Rolling Stone, men også selv vært avbildet på forsiden, da sammen med sin mann i 1974.

Paret giftet seg i 1969 og hadde fire barn - Heather (fra Lindas første ekteskap), Mary, Stella og James.

Etter at Linda ble fru McCartney beholdt hun fotografien primært som hobby, ellers viet hun seg til å stelle for familien, om de ikke da var på turné med McCartneys band for da var hun med på scenen og spilte keyboards, både med Wings og det senere navnløse bandet Paul hadde mellom 1989 og 1993. Barna var som regel med på turnéene, og fikk privatundervisning. Når det ikke var turné gikk barna på alminnelige skoler i England, og ikke på privatskoler.

Paul og Linda på forsiden av
Rolling Stone i 1974.
Linda brukte sine fotografier til å utgi en serie kalenderbøker, Linda's Diaries, som ble solgt gjennom Wings Fun Club, som var den offisielle fanklubben til Paul McCartney og bandet hans.  Hun ga dessuten ut en stor innbundet bok med bilder, "Linda McCartney's Sixties: A Portrait of an Era" som inneholdt kun bilder hun tok tidlig i karrieren.

Da familien McCartney ble vegetarianere tidlig på syttitallet begynte Linda å finne på vegetarvarianter av de rettene de tidligere hadde brukt kjøtt i. Dette resulterte etter hvert i kokeboken "Linda McCartney's Home Cooking", som også kom i norsk oversettelse som "Lindas kokebok" i 1995. Som en videreutvikling av dette startet Linda opp et firma som spesialiserte seg på å lage vegetarretter som deretter ble frosset ned og solgt via kolonialbutikkenes frysedisker. Dette var en såpass stor suksess at den medførte at Linda tjente seg rik på dette på egen hånd. Hennes varemerke innen frossenmatindustrien eksisterer fortsatt, og man kan også finne disse i frysediskene til enkelte norske matvareforretninger.

Linda døde som følge av brystkreft i 1998, 56 år gammel. Paul McCartney rakk å bli slått til ridder før Linda døde, dermed ble hun Lady McCartney.
Ett av de siste bildene som ble tatt av Paul og Linda sammen.
Etter dette har Sir Paul McCartney vært gift to ganger til, først med Heather Mills (2002-2008), som han har datteren Beatrice Milly med, og så med Nancy Shevell (2011- ), som han fortsatt er gift med.

Paul og Lindas førstefødte datter Mary har fulgt i morens fotspor og er profesjonell fotograf, i tillegg til at hun har skrevet kokebøker. Parets andre biologiske datter Stella er kjent moteskaper med eget klesmerke og designerbutikker. Yngstemann James har gått i farens fotspor, og gir ut musikk og spiller konserter, dog i en mye mindre skala enn hans suksessrike far. Eldstedatter Heather, som Linda hadde fra sitt første ekteskap er keramiker og bor på McCartneys eiendom i Sussex.

1 kommentar:

  1. Hyggelig mimring en søndag morgen! Rock on!

    SvarSlett