17 april 2018

Cavernkvartalet pusses opp

Lennonstatuen utenfor Cavern Pub.
Bystyret i Liverpool har nå bestemt seg for å forskjønne Cavern-kvartalet, for å forbedre opplevelsen for Beatlesturister. Underbenyttede bygninger skal utvikles og andre tiltak skal sørge for at Beatlesturismen fortsetter å blomstre.

Vi tipper at kjøpesenteret Cavern Mecca regnes blant de underbenyttede bygningene. Dette ligger like ved Cavern Club i Mathew Street og her var det liv den gangen det åpnet, med mange butikker og Beatlesstatue i midten. En etter en har butikkene blitt lagt ned eller flyttet ut, ettersom gaten nesten ikke lenger besøkes på dagtid.

Cavernkvartalet
På kvelden, når kjøpesenteret er stengt er det masse mennesker i gaten, som preges av et stort antall utesteder, puber og barer. Her er det daglig entusiastiske utdrikkingslag for Liverpools kommende bruder.

Mathew Street anno 2018 er uansett ganske annerledes enn på sekstitallet. Den gangen var den en litt mørk bakgate, med Cavern Club og puben The Grapes som eneste lyspunkter.

Beatles er den nest største grunnen til at folk fra mange land velger å avlegge Liverpool et besøk, det største er nok fortsatt fotballaget Liverpool FC. Likevel betyr Beatlesturismen mange arbeidsplasser for Liverpool sentrum, med barer, hoteller, puber, museer, guidede turer osv.

Bystyret gjør derfor klokt i å tilrettelegge for at denne turismen skal fortsette med ufortrøden styrke. Dette er helt andre toner i forhold til fordums bystyrers lunkne holdninger på 70-tallet. Da var Beatles Liverpools glemte barn, og kun noen få entusiaster sørget for at besøkende til byen kunne få noen smak av Beatles. Beatles' første manager Allan Williams kunne ta fans med på en guidet Beatlestur, og ekteparet Liz og Jum Hughes åpnet et minimuseum i Mathew Street med navnet Cavern Mecca. Selve Cavern Club lå jo lenge nedgravd under bakken, med en parkeringsplass anlagt oppå seg.

Du kan lese mer om utviklingen av Beatlesturismen i Liverpool på nettstedet til Cavern Club.

Roag Best, bror av Pete Best og sønn av Neil Aspinall og Mona Best har overtatt et av lokalene i Mathew Street og driver og skal etablere et slags museum der, "Magical History Museum (A Fab Four Experience)". I motsetning til Beatlesmuseet "The Beatles Story" på Albert Dock og filialen ved fergeterminalen skal museet i Mathew Street kun inneholde autentiske gjenstander fra Beatleshistorien. Han driver nå en kampanje på Facebook, der han teaser folk med nærbilder av gjenstander som skal stilles ut, men bildene er tatt så nært at folk ikke greier å gjette seg til hva det er for noe. Hans nye museum skal åpne i år.

Bykjernen utvikles selvsagt raskest, inkludert Mathew Street og omegn. Bygningen hvor Brian Epsteins platebutikk NEMS lå i ble revet og erstattet med en ny for få år siden. Beatles' autentiske Liverpool finner man dog kanskje aller mest i forstedene: Allerton, Woolton, Dingle og Speke. Og selvsagt Strawberry Field og Penny Lane.

"the shelter in the middle of the roundabout"
En av attraksjonene for Beatlesfans i Liverpool er jo "the shelter in the middle of the roundabout" i Penny Lane. Det tidligere busskuret ble jo til en liten restaurant med navnet "Sgt Pepper's Bistro" på 1980-tallet, men har stått tomt og forfallent i mange år nå. For et par år siden begynte man å pusse dette opp og lage en ekstra etasje på det, men noen må ha gått tom for penger for arbeidet har stoppet helt opp.

Busskuret med en ekstra etasje.
Vi får håpe noen har råd til å ferdigstille dette, så det igjen blir et levende sted.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar