07 juni 2018

Rubiks kube og den femte beatle

Hans Olav Hamran (f. 1967). Foto: Privat.
I august utgir Gyldendal forlag Hans Olav Hamrans oppvekstroman Rubiks kube og den femte beatle.

Boken følger tre gutter fra 9. desember 1980 (dagen etter at John Lennon blir skutt) frem til de er russ seks år seinere. Anders bestemmer seg for å lage sin egen gjenforening av Beatles, og i løpet av tiden som kommer, gjør han sitt ytterste for å få et glimt av sine gjenlevende helter. Den som hjelper han med å komme i gang, er formannen i den norske fanklubben, Norwegian Wood!

Møtene med Beatles-medlemmene er lagt til steder hvor de faktisk oppholdt seg. Boken avsluttes med en faktadel hvor forfatteren dokumenterer disse hendelsen, og et av møtene berører en reise som ikke tidligere ikke har vært kjent. At The Beatles i 1963 ble invitert til Montreux for gjøre en internasjonal TV opptreden på Rose d’Or (Gullrosen), men senere ble avvist av den sveitsiske produsenten er kjent. Men at de faktisk reiste på bomtur til Montreux, har ikke tidligere vært dokumentert.

Her er hva forlaget skriver om boken:
Hva gjør du når du er den eneste på skolen som liker The Beatles?
Anders kan ikke vente med å bli ferdig på ungdomsskolen, drømmer om friheten bare en moped kan gi og er uhelbredelig forelska i Julia. Men livet hadde vært så uendelig mye enklere om han ikke var skolens siste Beatles-fan! Kunne han ikke bare likt KISS som alle andre? Da Anders våkner til nyheten om at John Lennon er skutt, bestemmer han seg for å oppsøke de resterende Beatles-medlemmene. Han får med seg den lett forfyllede læreren Pølsa, og sammen møter de gærne pønkere og lukkede eiendommer. Når de bestemmer seg for å snike seg inn på en James Bond-premiere for å prøve å få et glimt av idolene sine, blir situasjonen rimelig kaotisk. Og kanskje kan det muntre opp mamma, som ikke alltid klarer å stå opp av senga. En oppvekstroman om å stå for det du mener og drite i hva de andre sier. En historie om å tørre å være annerledes og om hvor vanskelig det er når man ikke kan fortelle noen om det som skjer hjemme.

Hamran har tidligere gitt ut en bok om skismøring, "God Glid", som ble en stor suksess, men "Rubiks kube og den femte beatle" er hans første roman.

Boken blir å finne i butikken den 20. august 2018.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar