09 oktober 2014

Beatlesbok fra Yan Friis

Yan Friis: "Beatles og jeg" fra Spetakkel Forlag
Boken til Yan Friis er nå ferdig og blir sendt ut så snart den er trykket, ventelig i slutten av måneden. Den vil koste kr 349,-. Du kan lese mer om boken og bestille den her: Spetakkel Forlag
Boken er en kronologisk gjennomgang av Beatlesutgivelsene, samtidig som den forteller om forfatterens oppvekst i takt med utgivelsene. I bladet Norwegian Wood har vi tidligere trykket noen av disse, men anmeldelsene er redigert og tildels nyskrevet i forbindelse med bokutgivelsen.
Det går å dra paralleller mellom denne boken og Lars Saabye Christensens "Beatles", men her er det ikke fiksjon, og musikken og Beatlesplatene får en grundig gjennomgang, i Friis' ordrike stil.

Kjetil Rolness skriver om boka:
Dette er den første ordentlige boka om verdens beste band skrevet av en nordmann. Jeg våger også påstanden at dette er en av verdens beste Beatles-bøker, og den mest medrivende boka om popmusikk noensinne utgitt på norsk.

Yan Friis var der da det skjedde, da fenomet ble sluppet løs på verden. Han skildrer epoken med en elefants hukommelse og fortsatt ungdommelig entusiasme. Vi møter fire ungdommer fra Liverpool som forandret sivilisasjonen fra et platestudio. Vi gjennomlever deres interne drama og oppløsning. Vi kjenner på tidsånden, Vesten i atomfrykt, Norge i puritansk svart/hvitt. Midt oppi det hele strever en rotløs Oslo-gutt med skole, vennskap og kjærligheten.

Men mest av alt får vi et dypdykk ned i popens rikeste og flotteste skattkiste. Friis går tett inn på musikken, tekstene og budskapene. Klassiske plater vi tar for gitt, får nytt liv og mening. Har du noen gang tenkt at ”Sgt. Peppers”, hippiebevegelsens mesterverk, egentlig handler om ensomhet?

Så også med denne boka: En bandbiografi, en plategjennomgang, en oppvektsskildring. Alt dette, men også noe dypere: En bok om å være menneske, utlevert til omstendigheter, på vei til å finne seg selv. Her er fryd, smerte og tragikomikk. Her er trassig utenforskap og mislykkede samleier. Skildret med innlevelse, sjarm og tidvis stor humor. Enjoy. Og ha platene klare.

Fra forfatteren får vi opplyst at boka vil være illustrert med platecovere, oppvekstbilder og noe fra forfatterens utklippsbøker i sort/hvitt og farger. Den vil ventelig være på ca 420 sider. Forsiden av omslaget viser faktisk den originale norsktegnede "A Hard Day's Night" filmplakaten fra 1964, basert på dette bildet:

Bildet som lå til grunn for den norske filmplakaten.
ISBN 978-82-999632-5-1
Spetakkel Forlag/Saranaya Forlag

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar