02 oktober 2014

To gamle Ringo album dukker opp

Ringo's Rotogravure, 1976
To av Ringo Starrs utgåtte CDer er nå tilgjengelige som nedlastinger fra iTunes, "Ringo's Rotogravure" fra 1976 og "Ringo the 4th" fra 1977.

Hans første ikke-Apple album var "Ringo's Rotogravure" - men albumet var fortsatt basert på den vinnende formelen fra "Ringo" (1973) og "Goodnight Vienna" (1974). Formelen gikk ut på å invitere Ringos artistvenner til å komponere sanger og spille de inn sammen med Ringo. Vennene denne gangen var Eric Clapton, Harry Nilsson, Peter Frampton, Melissa Manchester, Dr. John, samt Beatleskameratene John Lennon, Paul McCartney og George Harrison. Plata var produsert av Arif Mardin, innspillingene begynte i april hos Sunset Sound Recorders i Los Angeles, og 12 juni forflyttet de seg til Cherokee Recording Studios. Ringo fikk her besøk av John og Yoko, som spilte inn "A Dose of Rock 'n' Roll" med Lennon på piano, og Lennon-komposisjonen "Cookin' (In the Kitchen of Love)".
Paul og Linda tok en pause fra Wings Over America turnéen og spilte inn "Pure Gold", som McCartney fikk Ringo til å overdubbe med sin egen vokal den 19. juni. George donerte også en sang, men fordi han var opptatt med innspillingene av "Thirty Three & 1/3" hadde han ikke tid til å være med på Ringos innspilling. Hans bidrag var en sang som hadde tittelen "When Every Song Is Sung", og han hadde forsøkt å gi den bort flere ganger tidligere, først til Ronnie Spector i 1971, deretter til Cilla Black (hun spilte inn en versjon som Ringo trommet på), og enda senere til Leon Russells kone Mary. Ringos versjon av sangen fikk ny tittel "I'll Still Love You".

Baksiden av Ringo's Rotogravure hadde et bilde av døra til 3 Savile Row, Apples hovedkvarter.
"Pure Gold" var inspirert av Ringos daværende kjæreste Nancy Lee Andrews. "Cookin' (In the Kitchen of Love)" ble spesielt skrevet for Ringo av Lennon. "Las Brisas", en sang Ringo skrev sammen med Nancy i Mexico, hadde som backingband et lokalt mexikansk Mariachiband med Ringo på maracas. "Lady Gaye" baserte seg på Clifford T. Ward's "Gaye", hvilket ga ham medkomponistkreditering sammen med Starkey–Poncia.
"Ringo's Rotogravure" (albumtittelen stammet fra filmen "Easter Parade" fra 1948) ble utgitt 17. september 1976 i UK, til lunken respons. George Harrison var ikke imponert over Ringos innspilling av "I'll Still Love You", noe som faktisk førte til at han gikk til rettssak mot Ringo, men de kom til enighet uten å føre saken. Dette var fremdeles tema da George og Ringo begge var gjester på talkshowet "Aspel & Company" i  UK i mars 1988. Da "Ringo's Rotogravure" ble utgitt var Ringo skatteflyktning fra UK, og valgte derfor å promotere albumet ved å gi intervjuer i Danmark, Frankrike og Italia.

Sammen med albumet fulgte det med et gratis forstørrelsesglass, slik at de som kjøpte albumet kunne granske grafittien på baksiden av omslaget. Ting var morsommere i LP-tiden.

Forstørrelsesglass.

"A Dose of Rock 'n' Roll" kom som single med "Cryin'" på baksiden, den 20. september i USA, og kom opp på plass 26 på singlelistene.
Albumet ble utgitt 27. september i USA og solgte dårlig etter datidens Ringomålestokk, høyeste plassering var nr 28 i USA og kom ikke engang inn på listene i UK.
Det ble lagd musikkvideo til "You Don't Know Me at All".

Ringo hadde barbert skalle og ruslet blant annet gjennom Grosse Freiheit i Hamburg.

Den 15. oktober ble "A Dose of Rock 'n' Roll" singlen utgitt i flere land.

Oppfølgersinglen, en cover av Bruce Channel's "Hey! Baby", med "Lady Gaye" på side B, kom ut 22. november i USA og stanset på nr 74. Singlen kom ut i UK den 26. november.

Musikkvideo til "Hey! Baby" ble også lagd. Ringo var flink til å lage musikkvideoer.

En single med "Las Brisas" og "Cryin'" kom ut i Mexico.

"Ringo's Rotogravure" kom ut på CD samme dag som "Ringo the 4th", den 16. august 1992 i USA på Atlantic. Albumet har nå blitt remastret for iTunes, markedsføres av Rhino Entertainment Company, og kan lastes ned.

Ringo the 4th, 1977

Etter den kommersielle floppen med "Ringo's Rotogravure", bestemte Ringo seg for å droppe formelen med å benytte seg av sitt vennskap med velkjente musikere som skulle komponere og spille på albumene hans. Istedet samarbeidet han nærmere med Vini Poncia, og sammen skrev de flere av sangene som er med, og musikergjengen var også andre folk. Innspillingene tok til 5. februar 1977 i Cherokee Studios i Los Angeles, nok en gang produsert av Arif Mardin. I juni flyttet de innspillingene til Atlantic Studios i New York, og det er herfra de ferdige innspillingene stammer, inklusive B-siden "Just a Dream".

Promoutgave av "Wings"/"Just A Dream" singlen.

"Wings", sammen med "Just a Dream", kom ut som single i USA den 25. august 1977. En annen hovedsang ble valgt til single i UK den 16. september, "Drowning in the Sea of Love", også denne med "Just a Dream" på baksiden.

Musikkvideo for "Drowning in the Sea of Love".

"Ringo the 4th" ble utgitt den 20. september i UK og ti dager senere i USA. Albumet var en flopp da det kom ut, både kommersielt og kritikermessig. Plata var aldri innom hitlistene i UK, men greide en 162. plass i USA. "Drowning in the Sea of Love" singlen kom også ut i USA den 18. oktober. Plateselskapet Atlantic var såpass skuffet over Ringos to album på selskapet at de droppet ham. Ringo inngikk da kontrakt med Portrait.

Ingen av de to USA-singlene fra Ringo the 4th, "Wings" og "Drowning in the Sea of Love" kom inn på listene. I andre land kom det også ut singler med andre sanger fra albumet: "Sneaking Sally Through the Alley", med B-siden "Tango All Night" (Australia) og "Tango All Night", med B-siden "It's No Secret" (Spania).
Omslagsbildene var tatt av Ringos forlovede, Nancy Lee Andrews. "Ringo the 4th" utkom på CD samme dag som "Ringo's Rotogravure", i USA den 16. august 1992 på Atlantic. Sangen "Wings" ble nyinnspilt mange år senere, og utgitt på Ringos "Ringo 2012" album og også som ny single.

Som "Ringo's Rotogravure" blir "Ringo the 4th" nå markedsført av Rhino Entertainment Company, og foreligger remastret for iTunes.


Ringos oppfølgeralbum til "Ringo the 4th" var "Bad Boy" i 1978. Dette var nok en kommersiell fiasko, og Ringo bestemte seg for å returnere til "formelen" etter dette, med "Stop And Smell The Roses", som hadde arbeidstittel "Can't Fight Lightening" og alle hans tre Beatleskompiser skulle være med. Dette ble spolert da John Lennon ble skutt og drept litt over en måned før han skulle ha vært i innspillingsstudioet med Ringo.
Albumet ble utsatt men til slutt ferdiginnspilt ved hjelp av Paul, George og Harry Nilsson. Selv om albumet viste en Ringo som igjen var i form, hadde det platekjøpende publikum mistet troen på Ringo, og albumet floppet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar